Vad är jämnställdhet i föräldraskapet?

Nu vill ju jämnställdhetskämparna att föräldrarna i största möjliga mån ska dela lika på föräldraledigheten. De är nöjda med att det går åt rätt håll, men tycker att det går för sakta. "Fortsätter det att utvecklas i den här takten så kommer det inte att delas helt lika förrän år 2050", tror jag de sa. Men samtidigt så rekomenderas det att barnet ska helammas fram till det är 6 mån. Ska då mamman bara vara hemma den första tiden och sen pappan få den lite roligare tiden senare? Inte för att bebistiden inte är rolig, men det tar ett tag innan man fungerar som man ska efter att barnet kommer. Man får ju inte träna de tre första månaderna, och jag vet ju hur mycket piggare jag blir och därmed är det lättare att göra saker när man oxå kan träna. Bebistiden är mysig, men det är roligare när barnet kommer upp i ettårsåldern så man kan hitta på lite mer saker om dagarna. Det blir lixom lite mer semester då.

Jag är absolut inte emot att dela lika, men jag tror att det är ganska orimligt. Dessutom så är det papporna det skylls på när det inte delas lika. Många mammor ser det ju som sin rättighet att vara hemma längre med barnen. Hur lätt är det då för de papporna att ta den platsen?

För oss är det enkelt. Honsa har ett nytt företag där pengarna måste in. Och min fasta rad som jag hade, finns inte mer. Jag måste alltså söka nytt jobb sen, eller så hade jag tänkt börja plugga. Så för oss är det därför helt omöjligt att dela lika. Det kanske blir annorlunda om några år, om vi får fler barn sen. Om jag har fast jobb, och Honsa har någon/några som jobbar under honom så kan vi ju dela mer lika. Men att Honsa i nuläget ska ta ut mer än de 60 dagarna som han är garanterad, det kommer nog inte att fungera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0